
عصراترک بررسی کرد؛
معلولان صفیآباد بیبهره از امکانات اولیه
معلولان شهرستان بام و صفیآباد با کمبود جدی خدمات توانبخشی، تجهیزات پزشکی، سامانه پایش سلامت و حملونقل ویژه مواجهاند؛ درحالیکه اقدامات محدود و پراکنده مسئولان، پاسخگوی نیازهای اساسی آنها نیست.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، معلولیت، پدیدهای اجتماعی و انسانی است که حدود ۴/۲ درصد از جمعیت ایران را در بر میگیرد؛ قشری که نیازمند حمایتهای چندجانبه در حوزههای درمان، آموزش، اشتغال و دسترسی به امکانات شهری است. در سطح جهانی نیز بیش از ۱۰ درصد از جمعیت با نوعی از معلولیت زندگی میکنند.
شهرستان بام و صفیآباد در استان خراسان شمالی، طی سالهای گذشته باوجود تلاشهای پراکنده نهادهایی چون اداره بهزیستی، شبکه بهداشت و شهرداری، هنوز با کمبودهای جدی در ارائه خدمات مناسب به افراد دارای معلولیت مواجه است.
بهویژه نبود مراکز توانبخشی تخصصی، کمبود وسایل حملونقل مناسب، فقدان دسترسی به سامانههای سلامت و مشکلات معیشتی و اشتغال، زندگی روزمره این قشر را دشوار کرده است.
این در حالی است که در سالهای اخیر، برخی اقدامات محدود مانند ارائه تسهیلات اشتغالزایی و مناسبسازی بخشی از معابر شهری آغاز شده، اما کافی نبوده است.
در این گزارش به بررسی وضعیت کنونی، دغدغهها و مطالبات معلولان در بام و صفیآباد، و نیز نقش نهادهای مسئول در بهبود شرایط زندگی آنان میپردازیم.
معیشت؛ دغدغه اصلی معلولان بام و صفیآباد
موسیالرضا ساری با اشاره به مشکلات روزمره افراد دارای معلولیت، گفت: یکی از بزرگترین چالشهای معلولان در شهرستان، مسئله معیشت و نبود درآمد کافی است که زندگی را برای آنان دشوار کرده است.
وی با انتقاد از مناسبسازی نشدن فضاهای شهری، افزود: امکانات عمومی مانند پیادهروها، وسایل حملونقل و ساختمانهای اداری در صفیآباد برای تردد معلولان مناسبسازی نشدهاند، بااینحال اداره بهزیستی و فرمانداری در حال پیگیری این موضوع هستند.
دهیار معلول روستای قارضی از توابع شهر صفیآباد، نبود خدمات درمانی و توانبخشی مخصوص معلولان را از دیگر مشکلات جدی دانست و تصریح کرد: معلولان در شهرستان هیچگونه امتیاز درمانی خاصی ندارند و لازم است خدمات پزشکی برای این قشر بهصورت رایگان ارائه شود.
وی همچنین با اشاره به عملکرد بهزیستی در حوزه اشتغال معلولان، گفت: اگرچه خدمات اشتغالزایی ارائه شده، اما کافی نیست. برای رسیدن به سطح زندگی برابر با دیگر شهروندان، نیاز به حمایتهای بیشتری داریم.
ساری در پایان خواستار حمایتهای روانی و اجتماعی از افراد معلول شد و افزود: جامعه باید نگاه خود را نسبت به معلولان تغییر دهد و با درک و همراهی، روحیه و انگیزه زندگی را در این افراد تقویت کند.
وی همچنین اضافه کرد: از مسئولان میخواهیم زمینه استخدام معلولان در ادارات شهرستان را فراهم کنند.
دشواری مراجعه معلولان به مراکز درمانی
محدثه داورپناه با اشاره به اینکه، درمانگاه شهید سهرابی صفیآباد فاقد امکانات لازم برای ارائه خدمات توانبخشی به افراد دارای معلولیت است، گفت: امکاناتی مانند ایجاد سطح شیبدار برای تردد معلولان با ویلچر و تهیه وسایل حملونقل ویژه فراهم شده، اما خدمات درمانی تخصصی برای معلولان از جمله فیزیوتراپی، گفتاردرمانی و کادر درمانی مرتبط وجود ندارد.
وی افزود: حتی دستگاههای ساده مانند بیناییسنج و شنواییسنج در این مرکز موجود نیست و افراد دارای معلولیت برای انجام معاینات اولیه ناچار به مراجعه به شهرستان اسفراین یا مرکز استان هستند که به دلیل مشکلات حملونقل، با دشواریهای زیادی روبهرو میشوند.
کارشناس آموزش و ارتقاء سلامت شبکه بهداشت و درمان بام و صفی آباد، با اشاره به نبود سامانه پایش سلامت ویژه معلولان، تصریح کرد: سامانه جامعی برای رصد وضعیت سلامت معلولان در اختیار نداریم و فقط اطلاعات پایهای آنها در سامانههایی نظیر سلامتنگار و سیب ثبت میشود که عمدتاً برای استفاده پزشکان و بهورزان طراحی شدهاند.
وی تصریح کرد: برای بهبود وضعیت معلولان در سطح شهرستان بام و صفیآباد بین شبکه بهداشت و اداره بهزیستی همکاریهایی از جمله پایش و غربالگریهایی چون کنترل فشار خون و دیابت برای افراد بالای ۳۰ سال که به صورت رایگان سالی یک بار انجام میشود در بحث مکمل یاری ویتامین D و کلسیم هم رایگان میباشد و دیگر پایشهایی که در خانههای بهداشت در شهر و روستاها برای بهبود حال معلولان انجام میشود.
داورپناه گفت: متاسفانه نه تنها در صفیآباد بلکه در شهرستان اسفراین هم هیچ امکانات رفاهی برای معلولان و بیماران خاص، بیماران سرطانی و کنسلها که شیمی درمانی میشوند و کسانی که مورفین مصرف میکنند اتخاذ نشده و این بیماران را فقط اداره بهزیستی با یکسری امکانات و هزینه ماهانه حمایت میکند.
برنامههای بلندمدت شهرداری برای بهبود دسترسی معلولان
کریم رحیمزاده در گفتوگو با خبرنگار ما گفت: درحالیکه معلولان از اقشار آسیبپذیر جامعه محسوب میشوند و با چالشهای متعددی مواجهاند، شهرداری صفیآباد در راستای حمایت از این قشر، اقدام به مناسبسازی تعدادی از پیادهروها با فرشکردن موزاییکهای زردرنگ ویژه نابینایان کرده است.
وی با تأکید بر لزوم دسترسی معلولان به خدمات عمومی و خصوصی از جمله وسایل حملونقل، اظهار کرد: این افراد باید بتوانند همانند دیگر شهروندان بهطور مستقل زندگی کرده و در فعالیتهای اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مشارکت داشته باشند، اما در حال حاضر امکانات حملونقل عمومی مختص معلولان در شهرستان وجود ندارد.
شهردار صفیآباد با اشاره به برنامههای شهرداری برای سال آینده، گفت: بر اساس صورتجلسات انجامشده با اداره بهزیستی و سایر نهادها، شهرداری در نظر دارد در سال ۱۴۰۴ خیابانهای شهید صفری و شهید سلیمانی را موزائیکفرش و مناسبسازی کند و در سالهای آتی نیز سایر خیابانها را در این طرح قرار دهد.
وی تصریح کرد: مناسبسازی فضاهای شهری بهویژه معابر و خیابانها برای تردد معلولان یک ضرورت است و شهرداری صفیآباد هرساله باتوجهبه بودجه سنواتی، اعتباری برای این موضوع اختصاص میدهد تا تمامی شهروندان از جمله افراد دارای معلولیت بتوانند از خدمات شهری بهرهمند شوند.
رحیمزاده در پایان از تداوم همکاری با اداره بهزیستی خبر داد و گفت: جلسات هماندیشی برای مناسبسازی شهر همچنان ادامه دارد و اقدامات مختلفی نظیر خطکشی، جدولگذاری معابر، بهسازی روشنایی معابر و تجهیز فضاهای تفریحی در دستور کار شهرداری قرار دارد.
نتیجهگیری: مشکلات معلولان در شهرستان بام و صفیآباد نشان میدهد که علاوه بر نیاز به امکانات درمانی و توانبخشی، مناسبسازی فضای شهری و حمایت اجتماعی باید با جدیت بیشتری دنبال شود. تنها با همکاری نهادها و توجه مسئولان است که معلولان میتوانند زندگی مستقل و با کرامت داشته باشند و در جامعه حضور فعال پیدا کنند.
تهیه و تنظیم گزارش: لیلا خانی
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!