
عصراترک دغدغه تولیدکنندگان خراسانشمالی را بررسی کرد؛
چرخ تولید در مدار قطعی برق
کارفرمایان بخش صنعت و کشاورزی خراسان شمالی در نشستی با معاونان استاندار نسبت به افزایش اعمال قطعی برق از دو روز به سه روز در هفته، همچنین قطع برق خارج از جدول زمانبندی اعلامی گلایه کردند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، روز گذشته در محل اتاق بازرگانی خراسان شمالی جلسه شورای گفتگوی دولت با بخش خصوصی با حضور معاونان اقتصادی و عمرانی استانداری خراسان شمالی بهمنظور بررسی وضعیت فعالیت صنعتگران و تولیدکنندگان بخش کشاورزی استان برگزار شد که در این جلسه این فعالان بخش خصوصی نسبت به قطعیهای برق و زیاندهی در زمینه آسیب وارده به تجهیزات کاری و عدم تحویل بهموقع سفارشها به مشتریان خود بسیار گلایهمند بودند.
در این نشست، تمامی کارفرمایان بخش صنعت و کشاورزی استان نسبت به افزایش اعمال قطعی برق از دو روز به سه روز در هفته همچنین ناهماهنگیهای در قطع برق که خارج از جدول زمان بندی اعلامی است، معترض بودند.
درحالیکه در این نشست، فعالان بخش اقتصادی گلایههای خود را درباره این مسئله ابراز کردند، درعینحال، آنان پیشنهاداتی را مبنی بر خروج از این وضعیت ارائه دادند.
این تولیدکنندگان خواستار شدند که رفع تعهد ارزی بازرگانان و تولیدکنندگان برای واردات پنلهای خورشیدی مدنظر قرار گیرد که این دغدغه اینگونه تأمین سرمایه شود.
آنان همچنین بر حل مشکل تأمین زمین برای ایجاد نیروگاه خورشیدی به منظور تامین برق مورد نیاز بخش تولیدی استان نیز تاکید کردند.
این فعالان اقتصادی در ادامه بر لزوم رفع موانع اداری و حل و فصل آنها برای سرمایه گذاری در تولید برق خورشیدی نیز تاکید کردند.
در این نشست، معاونان اقتصادی و عمرانی استانداری همچنین مدیرعامل شرکت توزیع برق استان هم با اذعان بر وجود این دغدغه که پیش روی چرخ صنعت و کشاورزی است بر لزوم رفع آنها تاکید کردند و برگزاری جلسات حل و فصل این مسائل را در دستور کار قرار دادند.
پیشنهاد واردات پنلهای خورشیدی از محل رفع تعهد ارزی
جاجرمی از صنعتگران خراسان شمالی اظهار کرد: در حال حاضر مهمترین دغدغه صنعتگران استان و کشور موضوع تامین برق و خاموشیهای برق است.
وی گفت: بنده نسبت به دو بخش شامل تولید درب و پنجرههای دو جداره و نصب و راه اندازی پنلهای خورشیدی نیز ورود کردهام اما تحقق آنها به تامین ارز و تامین برق نیاز دارد.
محمد خدابنده از دیگر صنعتگران استان هم با اشاره به اینکه بیشتر واحدهای تولیدی استان کوچک و متوسط مقیاس هستند، اظهار کرد: این واحدها به علت استمرار قطعیهای برق بسیار زیانده شدهاند.
خدابنده خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه میزان برق مصرفی استان ۳۰۰ مگاوات است که ۱۰ تا ۱۵ مگاوات آن نیاز مصرف واحدهای تولیدی استان است، خواهان هستیم این سهم کوچک از مصرف برق قطع نشود.
وی در ادامه با یادآوری این مطلب که وجود و تامین انرژیهای آب، برق و گاز از مهمترین زیرساختهای مورد نیاز برای اقدام به انجام سرمایه گذاریها است، عنوان کرد: بنده بر راه اندازی نیروگاه برق خورشیدی چهار مگاواتی برای رفع بخشی از دغدغه تامین برق صنعت استان ورود کردهام اما به علت فرآیندههای پیچیده اداری هنوز زمینی برای بارگذاری پنلهای خورشیدی و تولید برق واگذار نشده است.
کریمی، از دیگر صنعتگران استان نیز بیان کرد: امسال در استان جلسات درباره ورود سرمایهگذاران بخش خصوصی به موضوع تولید برق خورشیدی خوب پیش میرفت اما به یکباره این جلسات لغو شد.
وی همچنین بر اهمیت و لزوم سرمایهگذاری بخش خصوصی در تولید برق بادی نیز تاکید کرد.
وحید جعفری صنعتگری دیگر بیان کرد: قطعی برق برای واحدهای تولیدی صنعتی استان از دو روز به سه روز افزایش یافته است.
جعفری پیشنهاد کرد: برای عبور از بحران ناترازیهای برق در سطح کشور، دولت موافقت کند که از محل کارتهای بازرگانی که با مشکل رفع تعهد ارزی مواجه شدهاند، واردات پنلهای خورشیدی امکانپذیر شود.
وی همچنین خواستار شد: استان اهتمام بورزد برای تولید برق مورد نیاز دو شهرک صنعتی بجنورد و بیدک (که نیاز آنها به تامین ۱۰ تا ۲۰ مگاوات است) زمینی رایگان اختصاص داده شود تا سرمایهگذاران بخش خصوصی بتواند برق خورشیدی تولید کند.
محمدی صنعتگری دیگر نیز بیان کرد: با توجه به وضعیت قطعیهای برقی که بر صنعت اعمال میشود، مسئولان اجرایی ذی ربط در استان اجازه دهند صنایع از ساعت ۱۱ شب تا ۶ صبح فعالیت تولیدی خود را انجام دهند.
مجید مجیدنیا از دامپروران استان نیز بیان کرد: قطعی برق، واحدهای دامی و لبنی را بهشدت دچار مسئله کرده است.
وی خواستار شد: وام قرضالحسنهای به واحدهای تولید اختصاص داده شود تا حداقل بتوان ژنراتورهای برق اضطراری خریداری کرد.
الهامی از تولیدکنندگان بخش کشاورزی استان نیز عنوان کرد: در حال حاضر برخی از تولیدکنندگان استان که دارنده موتورهای برق اضطراری هستند با مشکل سهمیه سوخت مواجه هستند که باید حلوفصل شود.
وی همچنین خواستار شد: استفاده از برق شبکه در شیفت شب و بامداد به کشاورزان برای روشنکردن موتورهای چاههای کشاورزی داده شود.
رئیس اتاق بازرگانی خراسان شمالی نیز اظهار کرد: قطعیهای برق زیان بسیار جدی به تجهیزات واحدهای تولیدی وارد کرده است همچنین تحویل سفارشات به مشتریان نیز به تعویق افتادهاند.
عباس کاظمی گفت: در این شرایط که واحدهای تولیدی دچار وضعیت نیمه فعالی شدهاند باید مسائل حق بیمه تامین اجتماعی و مالیات برای کارفرمایان مورد بازنگری قرار گیرند و بیمه بیکاری به واحدهای صنعتی پرداخت شود.
تصویب امکان تولید برق خورشیدی از محل سرمایه رفع تعهد ارزی
معاون امور اقتصادی استانداری خراسان شمالی اظهار کرد: در این شرایط هنر آن است که با همراهی مردم و صنعتگران بتوان از این وضعیت گذر کرد.
محمودرضا معموری گفت: همانطور که اهتمام استانداری بر کاهش چالشهای ناترازی برق بر واحدهای تولیدی و صنعتی استان است، در عین حال انتظار میرود که برای خروج از این وضعیت صاحبنظران، صنعتگران و بخش خصوصی راهکار ارائه دهند.
وی با عذرخواهی از صنعتگران و تولیدکنندگان استان که از ناترازیهای برق زیان دیدهاند، اعلام کرد: استانداری تصمیم گرفته است تا واردات پنلهای خورشیدی از محل رفع تعهد ارزی بازرگانان و سرمایه گذاران بخش خصوصی انجام شود.
معموری گفت: بنابراین بازرگانان و سرمایه گذاران بخش خصوصی فعال در استان میتوانند از محل رفع تعهد ارزی خود پنلهای خورشیدی وارد کنند.
مسئله واردکنندگان پنلهای خورشیدی با ساتپا حل و فصل شود
معاون امور عمرانی استانداری خراسان شمالی نیز رشد سریع مصرف برق، ضعف در زیرساختها، تلفات برق در شبکه، قیمت پایین انرژی و وجود تحریمها از علل اصلی بروز ناترازی برق در شبکه بوده است که کشور را گرفتار کرده است.
درعینحال، مجتبی علویمقدم در ادامه با اذعان بر این نکته که استان دچار یک عقب افتادگی علمی و عملی بوده است، تصریح کرد: برای عبور از بحرانها، مدیران اجرایی استان باید گفتمان با بخش خصوصی و درک متقابل با آنها را در دستور کار خود قرار دهند.
وی خواستار شد: اتاق بازرگانی استان محور شود تا در زمینه تولید برق خورشیدی در استان بسته سرمایه گذاری تهیه شود.
معاون امور عمرانی استانداری خراسان شمالی همچنین گفت: بخش خصوصی نیز در این زمینه راهکار ارائه دهد.
علاوه بر این، وی بیان کرد: در استان هر ۱۵ روز با حضور مدیران و نمایندگان دستگاههای اجرایی استان شامل شرکت توزیع برق، صمت، اتاق بازرگانی، جهاد کشاورزی همچنین صنعتگران و کشاورزان استان جلسات مرتبط با بررسی و ارزیابی مسائل تامین برق واحدهای تولیدی برگزار و گزارشها برای چگونگی حل و فصل مسائل آنها به استانداری اعلام شوند.
علویمقدم همچنین با اشاره به اینکه گزارش شده است برخی از فعالان بخش خصوصی در استان نسبت به واردات پنلهای خورشیدی به استان اقدام کردهاند اما ساتپا نصب و و بهرهبرداری از آنها را تایید نمیکند نیز اظهار کرد: اتاق بازرگانی استان و مدیرعامل شرکت توزیع برق استان نسبت به بررسی این مسئله ورود کنند تا چگونگی حل آن تعیین تکلیف شود.
وی خاطرنشان کرد: در جلسه پیشین تصمیم گرفته شد که سرمایه گذارانی که قبل از ابلاغیه ساتپا (مبنی بر واردات پنلهای خورشیدی با اخذ مجوز از ساتپا) نسبت به واردات پنلهای خورشیدی اقدام کردهاند، در این زمینه ساتپا و شرکت توزیع برق استان باید پاسخگوی آنان باشند و مسئله را حل و فصل کنند.
معاون امور عمرانی استانداری خراسان شمالی افزود: درصورتیکه سرمایه گذارانی پس از ابلاغیه ساتپا البته بدون اخذ مجوز از ساتپا نسبت به واردات پنلهای خورشدی اقدام کردهاند، سرمایه گذار موظف به رعایت دستورالعمل ساتپا است.
تولید برق خورشیدی با همت بخش خصوصی
مدیرعامل شرکت توزیع برق خراسان شمالی نیز بیان کرد: کشور از سال ۹۸ دچار مسئله ناترازی برق شد.
محمدرضا رمضانی در ادامه اظهار کرد: در استان خراسان شمالی، میزان مصرف برق از شبکه در زمان اوج مصرف به ۳۰۰ مگاوات رسیده که ۱۰۰ مگاوات آن مربوط به مصرف برق برای سیستمهای سرمایشی است.
وی تصریح کرد: شبکه برق ناتراز نیست بلکه چالش کنونی متاثر از بد مصرفی است چراکه مشترکان بیمحابا برق مصرف میکنند.
در عین حال، وی خاطرنشان کرد: عملکرد تولید برق خورشیدی نیز رضایت بخش نیست.
مدیرعامل شرکت توزیع برق خراسان شمالی در ادامه با تاکید بر این نکته که حل مسائل برق پیچیده نیست، اعلام کرد: ثمره سرمایه گذاری بخش خصوصی در زمینه تولید برق خورشیدی وارد مدار شود، مسائل برق استان حل میشود.
وی عنوان کرد: با توجه به تفویض اختیاری که وزارت نیرو به شرکتهای توزیع برق استانها داده است، از این اختیار برای حل مسائل مرتبط با فرآیندهای اداری مسئله ساز در پیش روی سرمایه گذاری در تولید برق در سطح استان استفاده خواهم کرد.
رمضانی در ادامه به مجتمع صنعتی آلومینای جاجرم نیز اشاره و عنوان کرد: این مجتمع صنعتی استان امسال برای تامین برق مورد نیاز خود یک و نیم همت هزینه کرده است تا مدت چهار ماه از بورس انرژی، برق خرداری کند که انجام شده است.
وی همچنین افزود: این مجتمع صنعتی نسبت به نصب پنلهای خورشیدی به منظور تولید ۷۲ مگاوات برق خورشیدی اقدام کرده است که تا پایان مهر ماه امسال ۱۵ مگاوات از این برق خورشیدی را تولید و بهره برداری خواهد کرد.
علاوه بر این، مدیرعامل شرکت توزیع برق خراسان شمالی تصریح کرد: صنایع ملزم شدهاند که به تناسب میزان کاری که دارند نیروگاه خورشیدی برای واحد خود فعال کنند.
وی خاطرنشان کرد: بخش کشاورزی نیز ملزم شده است که ۸۰ درصد برق مورد نیاز خود را از محل برق خورشیدی تامین کند.
رمضانی گفت: در این راستا، قراردادی میان استانداری، جهاد کشاورزی و شرکت توزیع برق استان امضا شده است که نیاز برق بخش کشاورزی استان از محل سرمایه گذاری برای تولید برق خورشیدی تامین شود.
در عین حال، وی درباره تامین زمین برای راه اندازی نیروگاههای خورشیدی در استان بیان کرد: همانطور که در این زمینه اداره کل منابع طبیعی استان زمینهای ملی مدنظر را واگذار کرده است، انتظار است که اداره کل راه و شهرسازی استان نیز در زمینه واگذاری زمینهای دولتی مورد نیاز اقدام کنند.
مدیرعامل شرکت توزیع برق خراسان شمالی اعلام کرد: به طور کلی برای تولید ۳۷۰ مگاوات برق خورشیدی در استان برای سرمایه گذاران بخش خصوصی که متقاضی بودهاند، مجوز صادر شده است که ثمره این اقدام را در سال ۱۴۰۵ خواهیم دید.
وی درباره گلایه صنعت از قطعی برق سه روز در هفته برای بخش صنعتی نیز عنوان کرد: این موضوع با تصمیم وزارت نیرو و وزارت صمت بوده که فراتر از تصمیم استان است.
با این وجود، رمضانی افزود: صنایع میتوانند از هفت روز هفته چهار روز را از برق شبکه استفاده کنند.
وی پیشنهاد کرد: صنایع نسبت به اخذ مجوز بابت واردات، نصب و راه اندازی پنلهای خورشیدی برای واحد تولیدی خود و حتی فراتر از آن اقدام کنند.
مدیرعامل شرکت توزیع برق خراسان شمالی خواستار شد: سرمایه گذاران بخش خصوصی نسبت به تولید برق بادی در استان ورود کنند.
نتیجه گیری: اگر در گذشته به درستی آینده نگری انجام میشد شاید اهمیت سرمایه گذاری در زمینه تولید برق خورشیدی به درستی، پیش بینی شده بود.
کوتاهی درباره سرمایه گذاری برای تولید برق با استفاده از ابزارهای مختلف از جمله انرژی خورشیدی و بادی واقعیتی است که در کشور رخ داده است درحالیکه مصوبات این مهم، در قوه مقننه به سالها قبل باز میگردد.
با توجه به اینکه زمان طلایی از دست رفته را نمیتوان بازگردادند، اما باید توجه داشت که فرصت کنونی را غنیمت شمرد و موانع پیش روی سرمایه گذاری برای تولید برق خورشیدی را حل و فصل کرد.
تحقق این مهم به اراده مسئولان اجرایی، تخصیص اعتبارات و تسهیلات کم بهره، اجتناب از تصمیمات خلق الساعه و شنیدن راهکارهای سرمایه گذاران و کارشناسان بستگی دارد.
در استان خراسان شمالی نویدهایی از سرمایه گذاری برای تولید برق خورشیدی داده شده که امیدوار هستیم بخشی از نتایج آن را تا سال آینده نظاره گر باشیم.
فقط در این میان، مردم و کارفرمایان نیز میبایست همراهی و صبر پیشه کنند.
تهیه و تنظیم گزارش: سمانه قهرمانی
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!