حالت تاریک
  • دوشنبه, 1404/05/20 شمسی | 2025/08/11 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
آموزش و فناوری؛ ۲ بال رشد زعفران فاروج
عصر اترک بررسی کرد؛

آموزش و فناوری؛ ۲ بال رشد زعفران فاروج

کشت زعفران در شهرستان فاروج، به‌عنوان یکی از محصولات باارزش و ارزآور، با وجود ظرفیت‌های بالقوه، با چالش‌ها و مشکلات متعددی مواجه است.

 به گزارش گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، زعفران، طلای سرخ ایران، از دیرباز به‌عنوان یکی از ارزشمندترین و محبوب‌ترین محصولات کشاورزی شناخته شده است.

 شهرستان فاروج، با شرایط اقلیمی و خاکی خاص خود، جایگاه ویژه‌ای در کشت و تولید این محصول گران‌بها دارد، کیفیت بی‌نظیر و عطر و طعم متمایز زعفران فاروج، نه‌تنها ارزش اقتصادی بالایی برای کشاورزان منطقه به ارمغان آورده، بلکه آن را به یکی از نمادهای فرهنگی و اقتصادی شهرستان تبدیل کرده است.

 کاشت و برداشت زعفران در شهرستان فاروج، یکی از مهم‌ترین منابع درآمدی و فرهنگی این منطقه، با تلاش و پشتکار فراوان کشاورزان همراه است.

 این محصول ارزشمند، همچون طلای سرخ، نیازمند مراقبت‌های ویژه، صرف وقت زیاد و تحمل شرایط سخت آب‌وهوایی است، کشاورزان زعفران‌کار فاروج در برابر خشکسالی، نوسانات بازار و کمبود امکانات کشاورزی به مقاومت ادامه می‌دهند تا این هنر و سنت دیرینه را پاس بدارند و سهم خود را در رونق اقتصادی منطقه ایفا کنند.

 

 کشت دستی و نبود فناوری، مانع توسعه زعفران فاروج

 یک زعفران‌کار فاروجی در گفتگو با خبرنگار حوزه اقتصادی پایگاه خبری «عصر اترک» گفت: سال‌های اخیر خشکسالی و شرایط آب و هوایی چالش‌های زیادی برای زعفران‌کاران ایجاد کرده است.

 اکبر مرادپور ادامه داد: هزینه‌های بالای کشت محصول زعفران، نبود نیروی کار در زمان برداشت، آفات و بیماری‌ها بخشی از مسائلی هستند که در حوزه کشت زعفران اثرگذارند.

وی یادآور شد: همچنین نوسانات بازار و قیمت زعفران یکی از چالش‌های اصلی است که در زمینه کشت زعفران و برداشت و فروش آن مواجه هستیم.


 حمایت و آموزش زعفران‌کاران ضرورت دارد

 این زعفران‌کار فاروجی خاطرنشان کرد: در حال حاضر تمام فعالیت کاشت زعفران به صورت دستی انجام می‌شود، از کشت، داشت تا برداشت کاملاً دستی است، در صورتی که اگر از روش‌ها و فناوری‌های نوین در کشت زعفران استفاده شود، قطعاً وضعیت بهتر خواهد شد.

 مرادپور یادآور شد: همچنین جهاد کشاورزی می‌تواند در راستای حمایت از زعفران‌کاران برای بالا بردن کیفیت و کمیت محصول کارگاه‌های آموزشی برگزار کند، تسهیلات پرداخت کنند و در زمان فروش محصول نیز فرصت برای بازار ایجاد کند.

 کاهش تمایل زعفران‌کاران نسبت به کشت این محصول

 مدیر جهاد کشاورزی شهرستان فاروج در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» گفت: وقوع خشکسالی شدید و کاهش سطح منابع آبی تأثیر بسزایی در کشت‌های جدید زعفران داشته، به طوری که زعفران‌کاران منطقه اغلب تمایل به فروش پیاز زعفران دارند تا اینکه کشت جدید انجام دهند.

 ابراهیم شمشیری ادامه داد: یکی از استراتژی‌های اصلی در توسعه کشت زعفران، تمرکز بر افزایش بهره‌وری به‌جای افزایش سطح زیر کشت است که این امر از طریق ارتقای دانش کشاورزان ممکن می‌شود.

 وی اضافه کرد: برای این منظور، کارگاه‌های علمی و تخصصی و برنامه‌های آموزشی متعددی با همکاری پژوهشگران و اساتید دانشگاهی برگزار می‌شود که در این کارگاه‌ها موضوعاتی از قبیل بهترین زمان و روش آبیاری، استفاده بهینه از کودها و تغذیه مناسب، انتخاب بذر و پیاز زعفران با کیفیت، آموزش داده می‌شود و همچنین در روز مزرعه‌ها، یافته‌های جدید و تجربیات عملی در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد.

 

 نبود نیروی کار چالش زعفران‌کاران فاروجی

 وی مهم‌ترین چالش‌ها و مشکلات زعفران‌کاران شهرستان، کمبود دستگاه‌های استاندارد برای پاک‌کردن گل و نیروی کار کافی در زمان برداشت عنوان کرد.

 شمشیری بیان کرد: کمبود دستگاه‌های استاندارد برای پاک‌کردن گل یکی از مشکلات زعفران‌کاران است، زیرا در صورت وجود دستگاه‌های مدرن و استاندارد، کشاورزان می‌توانند محصول خود را به‌صورت فراوری شده و باقیمت مناسب به بازار عرضه کنند، در غیر این صورت، مجبور هستند محصول خام را باقیمت پایین به بازار بفروشند.

 وی ادامه داد: با برگزاری کارگاه‌های علمی و تخصصی زعفران در شهرستان با حضور محققان، پژوهشگران و اساتید دانشگاهی، برگزاری جلسات هماهنگی جهت برگزاری رویداد «زنجیره ارزش گیاهان دارویی و تجارت آنلاین زعفران خراسان شمالی» با حضور فعالان، صاحبان صنایع تبدیلی و صادرکنندگان حوزه زعفران، پیگیری جهت راه‌اندازی انبار بورس زعفران و بازدید استاندار از واحد بسته‌بندی و انبار بورس زعفران جوانمرد و معرفی جهت پرداخت تسهیلات به میزان ۲۰۰ میلیارد ریال جهت تکمیل و راه‌اندازی این مجموعه بخشی از فعالیت‌هایی است که برای توسعه و بهبود وضعیت این محصول در فاروج انجام شده است.

 فناوری نوین، کلید حفظ کیفیت و افزایش بهره‌وری زعفران

 رئیس جهاد کشاورزی فاروج گفت: با دسترسی زعفران‌کاران شهرستان به دستگاه‌های استاندارد و مجهز به فناوری‌های نوین ضمن تسهیل در برداشت به موقع گل زعفران باعث حفظ کیفیت محصول تولیدی (گل زعفران) در مراحل فراوری و صادرات خواهد شد و این امر افزایش بهره‌وری و ارتقای کیفیت محصول زعفران را به همراه خواهد داشت.

 شمشیری در راستای حمایت از زعفران‌کاران شهرستان گفت: برگزاری کارگاه‌های علمی و تخصصی زعفران جهت ارتقا دانش بهره‌برداران حوزه زعفران و معرفی روش‌های صحیح کشت و تغذیه مزارع به منظور حفظ پایداری کشت زعفران و مقاومت گیاه در برابر تنش‌های احتمالی از جمله سرما، خشکسالی و جلوگیری از خسارات احتمالی بخشی از این فعالیت‌ها بوده است که در راستای تقویت زعفران‌کاران انجام شده است.

 وی همچنین خاطرنشان کرد: تخصیص اعتبارات لازم جهت خرید و توزیع کودهای یارانه‌ای بین زعفران‌کاران، شناسنامه‌دار کردن مزارع زعفران، راه‌اندازی بازارچه گل زعفران جهت ساماندهی بازار گل زعفران و حمایت از زعفران‌کاران در دستور کار و اجرا بوده است.

 

 نتیجه‌گیری: زعفران شهرستان فاروج با وجود ظرفیت‌های بالقوه و جایگاه ویژه اقتصادی و فرهنگی، در مواجهه با چالش‌های جدی مانند خشکسالی، هزینه‌های بالای کشت، کمبود نیروی کار و نبود فناوری‌های نوین قرار دارد.

 این مسائل باعث کاهش انگیزه کشاورزان برای ادامه کشت و تأثیر منفی بر کیفیت و کمیت محصول شده است. اما اقدامات جهاد کشاورزی در زمینه آموزش‌های تخصصی، حمایت‌های مالی و تجهیز مزارع به فناوری‌های به‌روز، نویدبخش ارتقای بهره‌وری و کیفیت تولید زعفران است.

 استمرار این حمایت‌ها و بهره‌گیری از فناوری‌های مدرن، همراه با توجه ویژه به نیازهای کشاورزان، می‌تواند آینده روشن‌تری برای زعفران فاروج رقم بزند و نقش مهمی در توسعه اقتصادی منطقه ایفا کند.

 

 تهیه و تنظیم گزارش: نسرین داغستانی

 انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!