حالت تاریک
  • پنج‌شنبه, 1404/03/08 شمسی | 2025/05/29 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
امامی جوان، الگویی برای تمام دوران
یادداشت؛

امامی جوان، الگویی برای تمام دوران

امام جواد (ع) باوجود سن کم، الگویی بی‌نظیر در مبارزه با نفاق، پاسخ به شبهات دینی و اصلاح جامعه بود که امروزه نیز می‌توان از سبک و سیره این امام در مسیر تعالی بهره برد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، مجتبی میرزازاده، مدیر حوزه علمیه بقیه الله سملقان در یادداشتی به مناسبت سالروز شهادت امام جواد (ع) نوشت: زندگانی امام جواد (ع) همانند زندگی دیگر معصومین برای همه ما الگو و سرمشقی نیکو است. گرچه ایشان در هشت‌سالگی زعامت امت اسلامی را عهده‌دار شدند؛ اما در همین دوران نیز به‌گونه‌ای زندگی مجاهدانه را در برابر طاغوت زمان خود داشتند که باعث به شهادتشان در سن ۲۵ سالگی شد به‌گونه‌ای که از ایشان به‌عنوان جوان‌ترین امام شیعه یاد می‌شود.

درس بزرگی که ما می‌توانیم از زندگانی آن امام بگیریم آن است که در هنگامی که در مقابل قدرت‌های منافق و ریاکار قرار می‌گیریم کاری کنیم که هوشیاری مردم را در مقابله با این قدرت‌ها برانگیزیم.

وقتی مأمون عباسی دختر خود؛ ام‌الفضل را به ازدواج امام جواد (ع) در آورد، این ازدواج به مذاق عباسیان خوش نیامد؛ ولی هدف مأمون علاوه بر زیر نظر داشتن امام جواد (ع) و کنترل ایشان، به دنبال خاموش‌کردن شورش‌های علویان بر ضد خویش نیز بود.

البته خداوند متعال چنین اراده کرد که امام جواد (ع) از ام الفضل نیز صاحب فرزند نشد و کنیزی به نام سمانه مغربیه توفیق مادری امام هادی علیه‌السلام را پیدا کرد.

در دوران ما و در همه دوره‌های تاریخ قدرتمندان همیشه سعی کرده‌اند وقتی از مقابله رودرروی مردم عاجز شدند دست به حیله کاری و نفاق بزنند. همان کاری که مأمون عباسی در خصوص امام رضا و امام جواد علیهماالسلام انجام داد؛ ولی آن دو امام توانستند نقاب تزویر و ریاکاری را از چهره مأمون کنار بزنند.

برخی از مهم‌ترین اقدامات امام جواد (ع) عبارت‌اند از: ۱- پاسخگویی به سؤالات و شبهات: امام جواد (ع) باوجود سن کم، پاسخگوی سؤالات و شبهات مختلف دینی، فقهی و کلامی بودند و با استدلال‌های قوی، حقانیت اسلام و مذهب تشیع را اثبات می‌کردند.

۲- تربیت شاگردان: امام جواد (ع) شاگردان بسیاری را تربیت کردند که هر یک از آن‌ها در نشر معارف اهل‌بیت (ع) نقش بسزایی داشتند.

۳- حمایت از فقرا و نیازمندان: امام جواد (ع) همواره به فقرا و نیازمندان کمک می‌کردند و از این طریق، به ترویج فرهنگ انفاق و دستگیری از مستمندان می‌پرداختند.

۴- مبارزه با انحرافات: امام جواد (ع) با انحرافات و بدعت‌هایی که در جامعه اسلامی رواج یافته بود، مبارزه می‌کردند و با تبیین صحیح آموزه‌های اسلامی، مردم را از گمراهی نجات می‌دادند.

امام جواد (ع) در سن ۲۵ سالگی به دستور معتصم عباسی مسموم شد و به شهادت رسید و مزارش در کاظمین، همواره زیارتگاه عاشقان اهل‌بیت (ع) است.

در پایان سخنی گران‌بها از آن امام همام تقدیم خوانندگان محترم می‌کنم که امیدوارم مورد استفاده قرار گیرد.

حضرت می‌فرمایند هر کس به خواستگاری دختر شما آمد و شما به تقوا و دین‌داری و امانت‌داری او اطمینان دارید با درخواست او موافقت کرده و دختر خود را به عقد او در آورید که در غیر این صورت شما سبب فتنه و فساد بزرگی در روی زمین خواهید شد.

ملاحظه می‌فرماید که امام دو معیار اساسی را برای پذیرش درخواست خواستگار معرفی می‌کنند. دین‌داری و امانت‌داری در سایه این دو ملاک و معیار است که هم رفاه و آسایش و هم امنیت و آرامش در زندگی خانواده‌ها به وجود می‌آید. چون فرد متدین است و از طرفی به همسر خود ظلم نمی‌کند.

فرد دین‌دار همان‌طور که رابطه خود با خداوند را اصلاح می‌کند به فکر اصلاح رابطه خود با خلق خدا (خانواده) نیز است؛ لذا حقوق آنها را محترم می‌شمرد. از طرفی چون امانت‌نگه‌دار خوبی است در حفظ این امانت کوتاهی نمی‌کند و تمامی نیازهای مادی و معنوی همسر و خانواده خود را تأمین می‌کند.

اگر امروزه صحبت از خیانت همسران به یکدیگر است ناشی از ضعف در این دو معیار است و اینکه پدر و مادر دختر این دو معیار اساسی را با معیارهای زودگذر مادی همچون ثروت، موقعیت شغلی و اجتماعی، انتساب به یک خانواده یا یک طایفه خاص و یا زیبایی طرف مقابل عوض کرده‌اند.

این گونه است که بنیان خانواده به‌عنوان مهم‌ترین رکن تشکیل‌دهنده اجتماع به مخاطره می‌افتد و وقتی این‌چنین شد آمار جرم و انحرافات اخلاقی در جامعه رو به فزونی گذاشته و تبدیل به یک بحران می‌شود.

از طرفی دیگر باتوجه‌به کاهش آمار ازدواج به دلیل ترس جوانان از ازدواج (به علت مشاهده ازدواج‌های ناموفق) آمار زادوولد و تکثیر نسل نیز کاهش‌یافته و جامعه دچار بحران دیگری به نام پیری جمعیت می‌شود. مشاهده می‌کنید که چطور با تغییر معیارها سبب پیدایش فساد و انحراف در جامعه می‌شویم.

اینجاست که باید بیاییم پای درس امام جواد (ع) زانوی ادب بزنیم و زندگی خود را باتوجه‌به گفتار گهربار ایشان و دیگر ائمه در پرتوی قرآن کریم بازسازی کنیم.

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!