
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان خبر داد:
کاهش ۴۳ درصدی حجم ذخایر سدهای خراسانشمالی
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی گفت: حجم ذخایر سدهای استان نسبت به میانگین پنجساله گذشته حدود ۴۳ درصد کاهش پیدا کرده است که وضعیت استان را به حالت نگرانکنندهای در آورده است.
سید عقیل مرتضوی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» از کاهش نگرانکننده حجم منابع آبی خراسان شمالی در پی خشکسالیهای پیدرپی خبر داد و گفت: بهطوریکه سد شیریندره بهعنوان یکی از سدهای شاخص استان، نسبت به سال گذشته با کاهش ۳۳ درصدی حجم آب مواجه شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی تصریح کرد: در سال آبی گذشته، سطح آبهای زیرزمینی دشتهای استان نیز به طور میانگین ۶۰ سانتیمتر افت داشته و حجم کسری مخازن آبخوانها به حدود ۸۸ میلیون مترمکعب رسیده است.
وی اضافه کرد: این افت سطح و حجم آبخوانها علاوه بر تأثیرات زیستمحیطی، بر منابع تأمین آب شرب و کشاورزی استان نیز تأثیر منفی گذاشته است.
مرتضوی با اشاره به وضعیت نگرانکننده چاههای آب در استان، گفت: چاههای مجاز با کاهش دِبی مواجه شدهاند و در سه سال اخیر، ۷۹۵ حلقه چاه غیرمجاز در راستای کنترل برداشت بیرویه و تعادلبخشی منابع آب مسدود شدهاند؛ آماری که بیشترین میزان انسداد چاه طی دو دهه اخیر محسوب میشود.
مدیرعامل آب منطقهای خراسان شمالی اظهار کرد: هماکنون از مجموع ۱۱ دشت استان، چهار دشت شامل بجنورد، سملقان، شوقان و رباط قرهبیل در وضعیت ممنوعه قرار دارند و چهار دشت دیگر شامل شیروان، فاروج، اسفراین، جاجرم و بام و صفیآباد در شرایط «ممنوعه بحرانی» بهسر میبرند.
مرتضوی تأکید کرد: تداوم خشکسالیها علاوه بر کاهش منابع آب، بر کیفیت آب شرب نیز اثرگذار بوده است؛ بهگونهای که کاهش ورودی آب به مخازن سطحی و زیرزمینی، منجر به افزایش میزان املاح و کاهش کیفیت آب در برخی مناطق شده است.
در زمینه مدیریت منابع آب، وی از اجرای برنامههایی همچون تغییر ساعات آبیاری، توسعه روشهای نوین و زیرسطحی آبیاری، اصلاح الگوی کشت، استفاده از گیاهان کمآببر و همچنین اصلاح شبکههای انتقال و توزیع آب شرب خبر داد و گفت: این برنامهها میتواند از هدررفت بیشتر آب جلوگیری کند.
مرتضوی با اشاره به خطر تبدیل وضعیت فعلی «تنش آبی» به «بیآبی مطلق»، هشدار داد: اگر مصرف منابع آبی همچنان از میزان تجدیدپذیر آن فراتر برود و اقدامات اصلاحی در الگوی مصرف و بهرهوری صورت نگیرد، بسیاری از مناطق استان در آیندهای نهچندان دور با بحران جدی بیآبی مواجه خواهند شد.
وی در پایان، با استناد به پیشبینیهای اقلیمی موجود، آینده منابع آبی استان را تیره توصیف کرد و گفت: کاهش ریزشهای جوی، خشک شدن چشمهها و رودخانهها در دهه آینده محتمل است و تنها راه نجات منابع آب، مدیریت مصرف، توسعه طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری، تغییر الگوی کشت، استفاده از پساب و ایجاد اشتغال در بخش صنعت است.
مصاحبه از عبدالله یزدانی
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!