حالت تاریک
  • سه‌شنبه, 1404/04/31 شمسی | 2025/07/22 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
اسب‌های ترکمن خراسان‌شمالی بدون میدان تاخت
وقتی اسب‌های اصیل ترکمن شهرستان رازوجرگلان تماشاچی‌اند؛

اسب‌های ترکمن خراسان‌شمالی بدون میدان تاخت

اسب اصیل ترکمن در خطه شمال شرق ایران در استان‌های گلستان و خراسان شمالی از دورانی کُهن به‌یادگارمانده است که در این زمانه تاخت آن در میدان را فقط می‌توان در پیست سوارکاری گنبد با برگزاری مسابقات کورس به مشاهده نشست.

به گزارش گروه ورزشی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، کشورهای توسعه‌یافته از کوچک‌ترین داشته‌ها و دست‌یافته‌های خود، ظرفیت‌هایی ایجاد کرده‌اند که برای آنها به منابع ثروت‌ساز بدل شده‌اند و برخی از کشورهای درحال‌توسعه نیز تلاش کرده‌اند که از این رویه پیروی کرده و چنین گام‌هایی را برای کشورهای خود زمینه‌سازی کنند.

اما در کشور ایران در صنعتی‌کردن سرمایه‌های انسانی، مادی و طبیعی، معدنی که از ظرفیت‌های ثروت‌ساز است که بسیاری از این ظرفیت‌ها هنوز اندر خم یک کوچه باقیمانده است.

در جای‌جای این سرزمین، ظرفیت‌های بالقوه‌ای وجود دارند که با طلوع سرمایه‌گذاری به روی آنها به صنایعی ثروت‌ساز تبدیل خواهند شد.

اسب، از جمله این ظرفیت‌های ثروت سازی است که کشورهای مهد اسب، آن را یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌های صنعت ورزش خود تبدیل کرده‌اند.

در ایران، خطه شمال شرق را باید به اسب اصیل ترکمن با چوخه و گوراش، فرش‌های دست بافته‌های کردی و ترکمنی‌اش شناخت.

اسب اصیل ترکمن در خطه شمال شرق ایران (در استان‌های گلستان و خراسان شمالی) از دورانی کُهن به‌یادگارمانده است که در این زمانه تاخت آن در میدان را فقط می‌توان در پیست سوارکاری گنبد با برگزاری مسابقات کورس به مشاهده نشست.

خراسان شمالی که مالک حدود ۹۰۰ سر اسب ترکمن است، اما هنوز دستانش از میدان‌داری برای این اسب‌های استقامتی‌اش خالی است.  

کاشانه بیشتر اسب‌های ترکمن خراسان شمالی، شهرستان راز و جرگلان است.

در همان اوایل استانی شدن خراسان شمالی (پس از سال ۸۳) مسئولان استان بر جانمایی زمینی برای ایجاد پیست سوارکاری در این استان اقدام می‌کنند که قرعه به نام منطقه‌ای در جوار روستای باغلق می‌افتد.

سنگ بنای ساخت این پیست سوارکاری، گذاشته و احداث آن کلید می‌خورد؛ اما تکمیل آن پس از گذشت دو دهه همچنان به طول می‌انجامد.

پیستی که می‌بایست میدان تاخت اسب‌های کورس ایران می‌شد، در حال حاضر به میدان خواهش سوارکاران راز و جرگلانی بدل شده که اعتبارات لازم برای تکمیل این پیست و آسفالت راه دسترسی آن اختصاص داده شود که آینده این پیست با تزریق اعتبارات قطره چکانی به جایی نمی‌رسد.

طی دو دهه گذشته، دست‌دست کردن مسئولان وقت برای تکمیل این پیست، سرانجامی را در حال حاضر رقم زده است که اسب‌داران این شهرستان اعلام کرده‌اند نگهداری و پرورش اسب بدون میدان مسابقات سوارکاری دیگر امکان‌پذیر نیست و توجیه ندارد.

نگهداری و پرورش اسب پول می‌خواهد و بی‌مایه نیز فطیر است.

همچنین اخیراً از سوی اسب‌داران شهرستان راز و جرگلان اعلام شده است که شماری از آنها به علت فقدان سرمایه و میدان سوارکاری برای برگزاری مسابقات در این استان، به حراج اسب‌های خود با قیمت‌های بسیار پایین روی آورده‌اند.

درحالی‌که اسب‌داران خراسان شمالی سال‌ها است از مسئولان اجرایی و ذی‌ربط استان درخواست داشته‌اند که کمک کنند تا این ظرفیت بالقوه به صنعتی، ورزشی و پول‌ساز تبدیل شود و خراسان شمالی در زمینه برگزاری مسابقات کورس در ایران میدان‌دار شود.

پیستی که ۲۳ سال ناتمام باقیمانده است

مردی ۶۵ساله از روستای باغلق که اشتغال او کشاورزی و اسب‌داری است در این باره گفت: شهرستان راز و جرگلان سه ظرفیت بسیار مهم دارد که شامل اسب اصیل ترکمن، نوغان‌داری و تولید نخ ابریشم همچنین فرش‌های دست‌بافت ترکمنی هستند.

وی افزود: سالیان سال است این ظرفیت‌ها، مهم‌ترین زمینه‌های ایجاد اشتغال و تأمین درآمد و معیشت خانوار در این شهرستان بوده‌اند که البته این سه ظرفیت در این منطقه به‌صورت سنتی انجام می‌شوند و هنوز به شاخه‌ای صنعتی تبدیل نشده‌اند.

این اسب‌دار اهل روستای باغلق در ادامه با اشاره به جایگاه پیست اسب‌دوانی روستای باغلق واقع در بخش راز عنوان کرد: عمر این جایگاه پیست اسب‌دوانی باغلق عمری ۲۳ساله دارد که هنوز تکمیل نشده و ناتمام باقی‌مانده است.

وی خاطرنشان کرد: قبلاً از وزارت ورزش و جوانان به بخش راز آمده‌اند و از نزدیک از این پیست دیدن کرده‌اند؛ اما تا به کنون این بازدیدها هیچ اثری بر تکمیل این جایگاه پیست نداشته‌اند.

این اسب‌دار اهل روستای باغلقشدر ادامه تصریح کرد: ۸۰ درصد از اسب‌داران شهرستان راز و جرگلان تحت پوشش کمیته امداد هستند؛ چون اسب‌داری، کشاورزی و دامپروری سنتی هیچ نون و آبی برای آنها نداشته است.

وی یادآور شد: برای اهالی این شهرستان، اسب ترکمن جایگاهی بسیار ارزشمند دارد به‌گونه‌ای که اسب‌داران این شهرستان هرچند تحت پوشش کمیته امداد هستند؛ اما از نون خانوار خود می‌زنند تا اسب‌های خود را سیر کنند.

این اسب‌دار اهل روستای باغلق افزود: این در حالی است که هر سر اسب اصیل ترکمن ۵۰۰ میلیون تومان می‌ارزد؛ اما هنوز که هنوز است اسب برای خانوارهای این شهرستان به منبع درآمدی پایدار و اشتغال‌زا و ثروت‌ساز تبدیل نشده است.

 

حراج اسب‌های اصیل ترکمن به‌خاطر فقدان پیست مسابقه

رئیس هیات سوارکاری شهرستان راز و جرگلان نیز در این باره اظهار کرد: در حال حاضر در شهرستان راز و جرگلان ۹۰۰ سر اسب نگهداری و پرورش داده می‌شود.

قربانی گفت: از وجود چنین ظرفیت اقتصادی بسیار مهمی بود که دو دهه قبل بخش مرکزی این شهرستان و در جوار روستای باغلق، جایگاه پیست اسب‌دوانی به‌منظور برگزاری مسابقات کورس و ایجاد فرصتی درآمدزا برای اهالی این منطقه جانمایی شد و ساخت آن کلید خورد.

وی بیان کرد: این در حالی است که از زمان آغاز ساخت این جایگاه، هرساله اعتبارات قطره چکانی برای ساخت و تکمیل آن اختصاص می‌یافت و از سال ۱۴۰۰ و به بعد نیز هیچ اعتباری برای تکمیل این جایگاه اختصاص نیافته است.

رئیس هیات سوارکاری شهرستان راز و جرگلان خاطرنشان کرد: امسال نیز محمدمهدی شهریاری نماینده شش شهرستان خراسان شمالی در مجلس اعلام کرد که ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار به تکمیل این پیست اختصاص خواهد داد درحالی‌که با این اعتبار دردی از این جایگاه درمان نمی‌شود، چون اختصاص هیچ اعتباری دیگر برای آن مصوب نشده است.

وی همچنین گفت: طی چهار سال گذشته نیز اداره کل ورزش و جوانان استان به هیچ‌یک از قول‌های مالی داده شده خود عمل‌نکرده است.

قربانی در ادامه با تصریح بر این مطلب که با تزریق اعتبارات قطره چکانی به تکمیل این پیست، هیچ دردی از فعالیت اسب‌داری این شهرستان درمان نمی‌شود، خواستار شد: اعتبارات لازم و کافی برای تکمیل این جایگاه اختصاص داده شود.

وی با یادآوری این مطلب که اسب‌داران این شهرستان از قشر ضعیف درآمدی جامعه هستند، اظهار کرد: در حال حاضر قیمت خوراک ماهانه هر سر اسب نیز به ۱۵ میلیون تومان رسیده است.

رئیس هیات سوارکاری شهرستان راز و جرگلان گفت: مدتی است که برخی از اسب‌داران این منطقه به بنده پیام می‌دهند که اسبم را حتی به زیر قیمت و حتی به قیمت ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومان بفروش.

وی بیان کرد: در حال حاضر، اسب‌داران گنبد از استان گلستان به قیمت‌های ناچیز معمولاً ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان اسب‌های اصیل ترکمن این شهرستان را می‌خرند.

قربانی خاطرنشان کرد: عده‌ای دیگر از اسب‌داران این شهرستان گفته‌اند که مجبور هستند اسب‌های خود را راهی گله‌ها کنند.

وی با اذعان بر این نکته که اسب‌داران این شهرستان دارند، نابود می‌شوند، این پرسش را مطرح کرد: در حال حاضر چه کسی پاسخگوی ماست؟

رئیس هیات سوارکاری شهرستان راز و جرگلان گفت: به اسب‌داران این شهرستان گفته شده است که تکمیل پیست باغلق توجیه ندارد؛ چون مکان جانمایی زمین برای احداث آن، درست نبوده است.

وی افزود: مگر می‌شود که همین حداقل جایگاه پیستی که ایجاد شده، رها شود.

قربانی خواستار شد: استاندار خراسان شمالی و نمایندگان مردم استان در مجلس فکری به حال تعیین تکلیف و تکمیل این پیست بکنند.

وی یادآور شد: به‌خاطر فقدان پیست سوارکاری در این استان و شهرستان راز و جرگلان، اسب‌داران این شهرستان به حراج اسب‌های اصیل و ارزشمند خود مجبور شده‌اند.

رئیس هیات سوارکاری شهرستان راز و جرگلان خواستار شد: کارگروه اسب برای استان، تشکیل و برای رفع دغدغه‌های این ظرفیت مهم اقتصادی در این شهرستان تدبیر شود.

 

پیست باغلق، نادرست جانمایی شده است

محمدمهدی شهریاری نیز اظهار کرد: از جمله عللی که ساخت این جایگاه پیست اسب‌دوانی باغلق را ناتمام گذاشته است مسئله انتخاب نادرست مکان جانمایی زمین برای احداث این پیست است.

نماینده ۶ شهرستان خراسان شمالی در مجلس شورای اسلامی گفت: مکان جانمایی شده از مسیر جاده اصلی فاصله بسیار زیادی دارد درحالی‌که می‌شد مکان مناسب‌تری را جانمایی کرد.

وی تصریح کرد: راه دسترسی از جاده اصلی تا جایگاه پیست اسب‌دوانی طولانی، و در وضعیت خاکی است.

شهریاری افزود: علاوه بر اینکه با این وضعیت راه دسترسی، تماشاگرانی از داخل و خارج از استان برای تماشای مسابقات به این جایگاه نمی‌آیند همچنین برای زیرسازی و آسفالت این راه دسترسی طولانی نیز اعتبار مالی بسیار زیادی باید اختصاص داده شود.

 

کدام پیست باید تکمیل و راه‌اندازی شود؟

سید محمد پاک‌مهر در مجلس عنوان کرد: پس از استان شدن خراسان شمالی، در سطح استان سه مکان برای احداث جایگاه پیست اسب‌دوانی جانمایی شده‌اند.

نماینده مردم ۶ شهرستان خراسان شمالی در مجلس افزود: یک زمین جانمایی شده در جوار روستای باغلق، یک زمین جانمایی شده در منطقه یکه سعود بخش جرگلان و یک زمین جانمایی شده در تخته ارکان شهر بجنورد واقع هستند.

وی گفت: حال باید بررسی صورت بگیرد برای کمک به رشد و پرورش صنعت اسب استان، ایجاد و تکمیل کدام‌یک از این سه پیست توجیه دارد که اعتبارات به آن اختصاص داده شود.

 

نگران نباشید، تدبیر می‌شود

بهمن نوری استاندار خراسان شمالی نیز در همین باره اعلام کرد: اسب‌داران خراسان شمالی نگران نباشند، ان‌شاءالله در این باره تدبیر می‌کنم.

 

نتیجه‌گیری: هرچند که گذشت دو دهه، کم زمانی نیست برای تدبیر و اقدام، اما بازهم باید از لحظه‌لحظه زمان استفاده کرد و دست پیش را گرفت و با تصمیمی کارشناسانه و عاقلانه یک ضرر را به منفعت تبدیل کرد.

آنچه که اسب‌داران خراسان شمالی می‌خواهند، میدانی استاندارد و به‌روز برای برگزاری مسابقات است، حال می‌خواهد باغلق باشد یا یکه سعود و یا تخته ارکان.

مهم این است که استاندار طبق قولی که داده است هر چه سریع‌تر برای تعیین تکلیف این سه پیست ناتمام، اقدام و برنامه خود را درباره صنعتی‌شدن این ظرفیت مهم اقتصادی و ورزشی را اعلام کند تا بالاخره نور امیدی بر دل صاحبان اسب این منطقه بتابد.

 

تهیه و تنظیم گزارش: سمانه قهرمانی

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!