حالت تاریک
  • پنج‌شنبه, 1404/02/11 شمسی | 2025/05/01 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
هجوم آفت شپشک به بادام‌زارهای خراسان شمالی
محقق مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان شمالی:

هجوم آفت شپشک به بادام‌زارهای خراسان شمالی

محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی گفت: در استان، سطوحی از باغات بادام دیم استان متأثر از علل مختلفی از جمله طغیان و هجوم آفت شپشک نخودی آسیب دیده و خشک شده‌اند.

 سیدعلی‌اصغر کلانتری در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، گفت: مناطق کوهپایه‌ای که دارای هوایی خنک، سردسیر و نسبتاً خشکی هستند که مستعد کشت درختان بادام دیم‌اند.

 وی همچنین افزود: درختان بادام آبی را نیز می‌توان در مناطقی که ارتفاع بالا و یا پایین دارند، کاشت.

 محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی تأکید کرد: استان خراسان شمالی نیز به لحاظ اقلیمی همچنین بستر خاکی که دارد مستعد کشت درختان هسته‌دار از جمله درختان بادام (آجیلی و تلخ) بوده است که قدمت کشت درختان بادام در استان به ۴۰۰ سال قبل باز می‌گردد.

 وی اظهار کرد: مبتنی بر آمار منتشر شده، در حال حاضر در استان سطح زیر کشت بادام‌زارهای دیم سه هزار و ۲۰۰ هکتار و سطح زیر کشت بادام‌زارهای آبی نیز ۸۲۰ هکتار است.

 کلانتری در ادامه اعلام کرد: بر اساس تحقیق و پایشی که انجام داده‌ام، خشک‌شدن درختان بادام در سطوحی از دیم‌زارهای استان از جمله در شهرستان بام و صفی‌آباد را شاهد بوده‌ام که احتمالاً این اتفاق طی دو سال اخیر رقم خورده است.

 وی درباره علل خشک‌شدن درختان بادام در سطوحی از دیم‌زارهای استان عنوان کرد: تغییر اقلیم، تداوم خشکسالی و کاهش بارندگی‌ها از جمله علل این رخداد بوده‌اند.

 محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی همچنین به طولانی‌شدن مدت‌زمان فعالیت درختان بادام متأثر از تغییر اقلیم، افزایش مدت‌زمان فصل گرمای سالیانه و افزایش دمای هوا نیز اشاره کرد و گفت: درگذشته مدت‌زمان فعالیت سالیانه درختان بادام از اول فروردین‌ماه تا پایان شهریورماه بود و این در حالی است که طی سال‌های اخیر متأثر از تغییر اقلیم فعالیت درختان بادام از اسفندماه شروع و تا پایان آبان‌ماه ادامه دارد.

 علاوه بر این، وی عدم رسیدگی باغداران به درختان بادام باغات دیم خود در زمینه‌هایی از جمله شخم‌نزدن زمین پای درختان اشاره کرد و افزود: شخم‌نزدن زمین پای درختان موجب می‌شود که نفوذ آب و اکسیژن به داخل خاک امکان‌پذیر نشود.

 کلانتری خاطرنشان کرد: درحالی‌که تقویت ریشه گیاه و خود درخت نیازمند شخم‌زنی زمین پای درخت برای نفوذپذیری آب و اکسیژن به داخل است.

 وی همچنین از طغیان آفت شپشک نخودی بادام در باغات بادام استان از جمله در شهرستان بام و صفی‌آباد خبر داد و اظهار کرد: طغیان این آفت نتیجه عملکرد حشره‌ای است که مکنده شیره گیاهی درختان بادام است.

 محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی گفت: این حشره هر ساله به‌صورت پوره سن دو روی شاخه‌های بادام، زمستان‌گذرانی و در اوایل فصل بهار نیز جفت‌گیری و حشره ماده آن تخم‌گذاری می‌کند.

 وی تصریح کرد: غفلت از سم‌پاشی به‌موقع درختان بادام موجب طغیان آفت شپشک نخودی در باغات بادام می‌شود که در استان رخ داده است.

 کلانتری خاطرنشان کرد: درصورتی‌که علیه این آفت به‌موقع مبارزه و سم‌پاشی انجام نشود، درختان مبتلا به این آفت طی مدت دو سال به طور کامل از بین می‌روند.

 بنابراین، وی بر لزوم سم‌پاشی سالانه باغات بادام از سوی مالکان این باغات در استان در تاریخ یکم تا پانزدهم تیرماه هر سال تأکید کرد.

 محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی همچنین به سم‌پاشی باغات بادام در پایان فصل زمستان نیز توصیه کرد.

 علاوه بر این، وی هرس سالیانه درختان بادام و حذف شاخه‌های خشک بر روی این درختان را به باغداران باغات بادام استان نیز خاطرنشان کرد.

 درعین‌حال، کلانتری با بیان اینکه تولید محصول بادام در بازار آجیل و خشکبار و حتی صنعت روغن‌کشی گردش اقتصادی و مالی خوبی دارد که باید بر حفظ باغات بادام توجه ویژه‌ای انجام شود، خواستار شد: واحد ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان نسبت به آگاه‌سازی و اطلاع‌رسانی به باغداران باغات بادام استان در زمینه‌هایی از جمله سم‌پاشی به‌موقع باغات بادام و عمل به دیگر توصیه‌های گیاه پزشکی اقدام کند.

 وی افزود: بادام‌کاران استان از تغذیه درختان بادام با استفاده از ریزمغذی‌ها نباید غفلت کنند.

 علاوه بر این، محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی خواستار شد: سازمان جهاد کشاورزی استان با اختصاص تسهیلات به باغداران باغات بادام استان به‌منظور خرید و تهیه سم حمایت کند تا بقای این باغات حفظ شوند.

 وی خاطرنشان کرد: البته در استان مالکان باغات دیم بادام استان می‌توانند یک شرکت تعاونی تشکیل دهند و با همکاری یکدیگر سم و تراکتور تهیه کنند تا به‌موقع علیه طغیان آفت و بیماری‌های باغات خود سم‌پاشی‌ها را انجام دهند.

 کلانتری همچنین به بادام‌کاران استان توصیه کرد: برای مقابله با تغییرات اقلیمی و حفظ باغات بادام استان، ارقام جدید بادام که تجاری هستند به روی ارقام قدیمی که کم‌بازده هستند، پیوند زده شوند.

 وی همچنین خواستار شد: سطوح باغات بادام استان به سیستم‌های آبیاری نوین تجهیز شوند.

 محقق مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان شمالی در خاتمه یادآور شد: اجرای عملیات آبخیزداری برای ذخیره‌سازی آب باران به‌منظور حفظ بقای باغات بسیاری ضروری است که انتظار می‌رود عملیات آبخیزداری در مناطق دارای شیب تند نیز اجرایی شود.

 انتهای خبر/قهرمانی

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!