حالت تاریک
  • چهارشنبه, 1404/08/21 شمسی | 2025/11/12 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه خبری عصر اترک هستید؟
زعفران فاروج؛ از برداشت کم تا افزایش قیمت
عصر اترک بررسی کرد؛

زعفران فاروج؛ از برداشت کم تا افزایش قیمت

زعفران، طلای سرخ خراسان شمالی، این روزها در فاروج با کاهش بیش از ۶۰ درصدی برداشت مواجه است که باعث شده قیمت این محصول ارزشمند در بازار به طور قابل‌توجهی افزایش پیدا کند.

به گزارش گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک»، زعفران که با نام «طلای سرخ» نیز شناخته می‌شود، یکی از باارزش‌ترین ادویه‌ها در دنیا است. این محصول از کلاله‌های گل زعفران (کروکوس ساتیوس) به دست می‌آید و به‌خاطر عطروطعم خاصش، در آشپزی و همچنین در صنایع دارویی و عطرسازی مورداستفاده قرار می‌گیرد. کشت زعفران در ایران به دلیل شرایط اقلیمی مناسب، تاریخچه‌ای دیرینه دارد و کشور ما به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده زعفران در جهان شناخته می‌شود.

کشت و تولید زعفران یکی از منابع مهم درآمد و اشتغال برای کشاورزان و خانواده‌های محلی در فاروج است، به‌طوری‌که این محصول، با ارزش‌افزوده بالا نقش مهمی در تقویت اقتصاد شهرستان ایفا می‌کند. به‌طوری‌که زعفران بخشی از هویت فرهنگی و کشاورزی مردم فاروج است.

همچنین زعفران فاروج از نظر کیفیت و عطر و رنگ، به‌عنوان یکی از زعفران‌های مرغوب در بازار شناخته شده است و این مزیت باعث شده تا محصول این ناحیه بتواند در بازارهای داخلی و حتی صادرات جایگاه خوبی پیدا کند.

نکته قابل‌توجه این است که مانند بسیاری از مناطق کشت زعفران، فاروج هم با چالش‌هایی مانند کمبود آب، نیاز به فنّاوری‌های نوین کشاورزی و نوسانات قیمت مواجه است، اما وجود ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های بالا، فرصت‌های توسعه و هم‌افزایی را نیز فراهم کرده است.

نبود حمایت از زعفران‌کاران فاروجی

یک زعفران‌کار فاروجی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» گفت: یکی از مشکلات بزرگ ما بازار فروش است که بعضی از تولیدکنندگان با قیمت‌های پایین‌تر زعفران را در بازار به فروش می‌رسانند و باعث تحت‌فشار قرارگرفتن بقیه کشاورزان می‌شود.

وی ادامه داد: علاوه بر این نبود حمایت کافی از سمت دولت و دستگاه‌های مرتبط برای توسعه و معرفی محصول هم باعث عقب ماندن ما در تولید این محصول باارزش شده است.

این زعفران‌کار فاروجی خاطرنشان کرد: برداشت زعفران بسیار زمان‌بر و پرزحمت است و نیازمند دقت بسیار زیادی دارد تا گل‌ها آسیب نبینند که این کار معمولاً با دست انجام می‌شود و فشار زیادی به کارگران وارد می‌شود

وی بیان کرد: امسال با نبودن گل قیمت گل بالا بود و باعث سودآوری برای کشاورزانی شد که محصول خوبی داشتند.

کاهش ۶۰ درصدی برداشت زعفران در فاروج

مدیر جهاد کشاورزی فاروج در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصر اترک» گفت: کاهش میزان برداشت گل از مزارع زعفران نسبت به شرایط نرمال بیش از ۶۰ درصد است.

ابراهیم شمشیری اظهارکرد: بازارچه خریدوفروش گل زعفران فاروج از سال ۱۳۹۹ در شهرستان فاروج در فضایی به مساحت ۲ هزار مترمربع راه‌اندازی شده است. 


شمشیری افزود: این بازارچه دارای ۴۰ غرفه است و کشاورزان خریدوفروش گل زعفران را در این مکان انجام می‌دهند.

این مسئول گفت: با توجه به افزایش قیمت گل زعفران نسبت به سال‌های گذشته، قیمت گل زعفران امسال اغلب روند ثابتی بین ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال تا ۱۳ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال داشته است، درحالی‌که در سال‌های گذشته این قیمت حدود ۷ میلیون ریال و کمتر بود.

وی تأکید کرد: این کاهش برداشت گل، از سویی باعث افزایش قیمت آن نیز شده است که بخشی از حجم کم گل از این طریق جبران می‌شود.

۳۶۰۰ هکتار سطح زیر کشت زعفران در فاروج

مدیر جهاد کشاورزی فاروج عنوان کرد: پیش‌بینی می‌شود که از ۳ هزار و ۶۲۵ هکتار سطح زیر کشت زعفران شهرستان، ۱۶ تن نگین زعفران و حدود هزار و ۴۰۰ تن گل زعفران برداشت شود.

وی با اشاره به اینکه بیشترین سطح زیر کشت محصول زعفران در خراسان شمالی متعلق به فاروج است، گفت: این شهرستان از لحاظ اقلیم آب‌وهوایی پتانسیل خاصی برای گسترش سطح و عملکرد را دارا است، شهرستان‌های شیروان و اسفراین در رتبه‌های بعدی در سطح و عملکرد این محصول هستند.

این مسئول عنوان کرد: زعفران در استان خراسان شمالی جایگاه ویژه‌ای در کشاورزی و اقتصاد منطقه دارد و این استان با تولید حدود ۱۰ درصد از زعفران ایران، یکی از قطب‌های مهم تولید این محصول در کشور محسوب می‌شود.

وی ادامه داد: تولید زعفران در استان باوجود مزیت‌های فراوان با چالش‌هایی مانند انتخاب نادرست پیاز زعفران مواجه است که می‌تواند عملکرد تولید را کاهش دهد که بااین‌حال، آموزش کشاورزان و بهبود روش‌های کاشت و برداشت می‌تواند تولید را افزایش دهد.

 شمشیری در پایان گفت: برای حمایت از تولید زعفران، اقدامات متعددی در استان انجام شده است، ایجاد بازارچه‌های تخصصی زعفران در شهرستان‌ها مانند فاروج به معرفی و فروش بهتر محصول کمک می‌کند.

نتیجه‌گیری: کشت و برداشت زعفران نیازمند مهارت و توجه بالا است، اما می‌تواند منبع درآمد چشمگیری برای کشاورزان باشد، باتوجه‌به بازار جهانی و قیمت بالای زعفران، سرمایه‌گذاری در این حوزه می‌تواند با اقدامات صحیح کشاورزی و بازاریابی سودآور باشد.
 همچنین، ترویج طرق کشت پایدار و استفاده از فن‌های نوین در تولید می‌تواند به حفظ کیفیت و کمیت این محصول ارزنده کمک کند.
 تهیه و تنظیم گزارش: نسرین داغستانی
 انتهای خبر/

 

 

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!