حالت تاریک
  • چهارشنبه, 1404/02/10 شمسی | 2025/04/30 میلادی
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن سایت خبری عصر اترک هستید؟
تنور سرد کارگران نانوا، نیازمند توجه گرم مسئولان
عصراترک، مشکلات کارگران نانوایی خراسان‌شمالی را بررسی کرد؛

تنور سرد کارگران نانوا، نیازمند توجه گرم مسئولان

در استان خراسان شمالی کارگران نانوایی از دستمزدهای پایین خود ناراضی هستند این دستمزدها به گونه‌ای است که حتی کفاف زندگی مجردی را نیز نمی‌دهد چه برسد به زندگی متاهلی همراه با فرزند.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک»، یکی از خاطره انگیزترین خوراکی‌ها و مکان‌های برای همه ما ایرانی‌ها، نان و نانوایی است که از دیرباز به عنوان قلب تپنده محله، همه با آن خاطره داریم و بوی خوش گرم نان و برکت سفره‌های زندگی هم‌چنان صفای دوران قدیم را برای ما زنده می‌کند، اما امروزه با ایجاد فاصله طبقاتی و نبود هم‌خوانی افزایش سطح درآمدی با تورم و هزینه‌های جاری زندگی، کارگران زحمت‌کش نانوایی با مشکلات معیشتی و اقتصادی زیادی دست و پنج نرم می‌کنند و به قول امروزی‌ها دیگر تنور زندگی آن‌ها گرم نیست.

نان به‌عنوان یک کالای اساسی و راهبُردی قیمت آن در سطح ملی قیمت‌گذاری می‌شود اما قیمت آنچنان پایین است که بر دستمزد حقوق کارگران نانوایی اثر می‌گذارد.

در استان خراسان شمالی کارگران نانوایی از دستمزدهای پایین خود ناراضی هستند این دستمزدها به گونه‌ای است که حتی کفاف زندگی مجردی را نیز نمی‌دهد چه برسد به زندگی متاهلی همراه با فرزند.


دستمزد ما کفاف زندگی مجردی را هم نمی‌دهد

رضا قنبری در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» با ابراز ناراحتی از این که حدود یک دهه است که وضعیت دستمزد کارگران نانوایی، زندگی‌شان را نمی‌چرخاند، اظهار کرد: در دهه ۹۰ چندسالی حقوق کارگران نانوایی براساس نرخ سالانه افزایش پیدا نکرد، همین موضوع باعث شده که هم اکنون نرخ دستمزد ما خیلی کمتر از حداقل حقوق بگیران کارگری و مصوب تامین اجتماعی باشد.

 یکی از کارگران نانوایی شهر بجنورد افزود: دستمزد کارگران نانوایی براساس تعداد پخت کیسه آرد است که اکنون با ۱۰ کیسه پخت روزانه، حقوق بنده ۳۰۰ هزار تومان در روز است که در ماه ۸ میلیون تومان می‌شود.

وی با بیان اینکه از نوجوانی در نانوایی مشغول به کار هستم و ۲۳ سال سابقه کار دارم و با وضعیت معیشتی بد امید ندارم که تا بازنشستگی در قید حیات باشم، گفت: هم اکنون بنده سرماخوردگی شدید شده‌ام و دچار تب شدید و استخوان‌درد هستم اما بخاطر اینکه حقوق امروزم را از دست ندهم در نانوایی حاضر شده‌ام، بماند که هزینه درمان سرماخوردگی هم با افزایش ۵۰ درصدی ویزیت و دارو نزدیک به یک میلیون تومان می‌رسد که تحمل درد را به هزینه درمان ترجیح داده‌ام.

این کارگر نانوایی افزود: برای کارگران این صنف هر سال فقط دقیقا ۲۰ درصد افزایش حقوق اعمال می‌شود که برای حقوق ۸ میلیون تومانی یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان افزایش می‌یابد که با تورم سرسام‌آور، اصلا رقم دندان‌گیری نیست و اصلا تاثیری بر چرخ زندگی ندارد و طی یک دهه باعث بروز مشکلاتی اقتصادی و معیشتی و خانوادگی‌مان شده است و هرسال بعد از گذشت چندماه افزایش دستمزد اعمال می‌شود.

قنبری با بیان اینکه نهادها و دستگاه‌‎های بالادستی در تعیین دستمزد و مزایا ما را به مرگ گرفته‌اند تا به تب راضی باشیم، عنوان کرد: با دستمزدهایی که گذران زندگی یک جوان مجرد را هم کفاف نمی‌کند، ما دیگر به امنیت شغلی فکر نمی‌کنیم، دستمزد پایین و بدون پاداش و عیدی سالانه، فکر ما را به سمت امنیت شغلی سوق نمی‌دهد، اداره کار و تعاون، سازمان تامین اجتماعی، اتاق اصناف، اتحادیه و استانداری تا کنون یک مرتبه هم از ما خبر نگرفته‌اند که اوضاع ما را برای حل مشکلات بررسی کنند، آیا خودشان با حقوق ۸ میلیون تومانی زندگی می‌کنند؟

وی گفت: تاکنون چند نوبت نامه اعتراضی به وضعیت معیشتی و دستمزد پایین به اتاق اصناف و استانداری با امضای بیش از ۱۰۰ کارگر خبازی تنظیم و ارسال کردیم اما دریغ از پیگیری و بیانیه و رسیدگی، که طی چند سال اخیر بسیاری از کارگران از این صنف خارج شده‌اند و اکنون کمبود کارگر خباز در بین نانوایی‌ها مشهود است، با این وجود آن‌ها در محیطی طاقت فرسا و سخت مشغول به کارند، اما مشمول قانون سختی کار قرار نگرفته‌اند.

دستمزد کارگران متناسب‌سازی شود

کارگر نانوایی دولتی میدان دفاع مقدس بجنورد در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» اظهار کرد: ما کارگران نانوایی سه شیفت سرکار هستیم اما دستمزدهای ما متاسفانه پایین است.

علی احمدی افزود: کار روزانه و طولانی مدت باعث می شود که ما حتی کار دوم هم نتوانیم برای خودمان داشته باشیم تا درآمد بیشتری برای خانوار خود کسب کنیم.

وی ادامه داد: درخواست ما از مسئولان این است که دستمزد ما کارگران متناسب‌سازی کنند تا بتوانیم زندگی بهتری برای خانواده خود بسازیم.

احمدی گفت: من از روستا به شهر بجنورد برای کار آمده‌ام اما اصلا وضعیت ما خوب نیست و صاحب نانوایی با توجه به قیمت نان، افزایش اجاره بها، گاز، برق و آب می خواهد کارگران را تعدیل کند.

قیمت نان واقعی‌سازی شود

مسلم صمدی در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی «عصراترک» با اشاره به دستمزد پائین کارگران نانوایی اظهار کرد: در تمامی صنف‌ها در ابتدای سال در قیمت‌گذاری‌های ارائه کالا یا خدمات شاهد افزایش قیمت هستیم حتی تعرفه‌های حق بیمه تأمین اجتماعی در سال جاری نیز بیش از ۴۰ درصد افزایش‌یافته است درحالی‌که دستمزد کارگران نانوایی افزایش پیدا نکرده است.

 مسئول اتحادیه نانوایان شهرستان بجنورد افزود: طبق وضع موجود، دستمزد حداقلی کارگران نانوایی ماهانه ۷ میلیون و ۲۰۰ هزارتومانی سبب افزایش گلایه‌ها و ترک محل کار و کمبود کارگران نانوایی شده است.

 وی با بیان اینکه در موضوع افزایش دستمزد کارگران نانوایی دغدغه‌مند و پیگیر هستیم، خاطرنشان کرد: افزایش دستمزد کارگران بعد از افزایش نرخ نان رخ خواهد داد در این راستا اتحادیه صنف نانوایان شهرستان همواره افزایش نرخ نان را به اتاق اصناف استان، اداره صنعت و معدن، سازمان حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان و استانداری اعلام کرده و بعد از بررسی و کارشناسی، قیمت پیشنهادی به سازمان حمایت وزارت اقتصاد و دارایی اعلام می‌کند، وزارت اقتصاد و دارایی نیز بعد از ارزیابی، قیمت نهایی را به استانداری اعلام می‌کند.

 صمدی گفت: نان به‌عنوان یک کالای اساسی و راهبُردی قیمت آن در سطح ملی قیمت‌گذاری می‌شود، در واقع تا زمانی که قیمت نان به‌صورت دستوری ابلاغ شود برای اقتصاد نانواها و کارگران مشکل‌ساز می‌شود، در سال گذشته ۲۵ درصد اجازه افزایش نرخ نان را به استان دادند که رقم افزایشی آن خیلی نامقدار بود که در بهبود اقتصاد نانوایان باوجود تورم بالا، تأثیری نداشت.

 این مسئول، نرخ نان و دستمزد کارگران را یکی از مولفه‌های مهم کیفیت نان دانست و تصریح کرد: اگر اقتصاد نانوا و کارگران آن تأمین شود یقیناً بر کیفیت نان نیز تأثیر خواهد گذاشت، درحالی‌که کارگر نانوایی صبح تا شب در نانوایی جان می‌کند و ماهانه بین ۷ تا ۸ میلیون تومان دستمزد دریافت می‌کند، بازدهی و انگیزه کارکردن به‌شدت کاهش می‌یابد.

 وی گفت: مردم و ارگان‌های نظارتی باید ابتدا اقتصاد خانواده نانوا و کارگر را مشاهده کنند سپس به ارزیابی کیفی آن بپردازند، با ماهی ۷ میلیون تومان نمی‌توان افزایش قیمت‌های خوراکی، پوشاک، کرایه منزل و مغازه و ارتزاق روزانه زندگی را تأمین کرد.

 وی افزود: بنده به‌عنوان رئیس اتحادیه شرمنده نانوایان هستم زمانی که برای بهبود درآمد و اقتصاد نانوایان و نرخ دستمزد کارگر اقدام چشمگیری نداشته‌ام در نظارت از آن‌ها ایراد بگیرم یا برای بهسازی نانوا و کیفیت موضوعی را به آن‌ها تحمیل کنم.

 صمدی ادامه داد: در کجای کشور قیمت نان یک هزار و ۳۷۵ تومان نرخ‌گذاری شده است، مسئولان بالادستی باید عزمی جدی برای تعیین نرخ واقعی نان بگیرند تا گره‌گشای اقتصاد خانواده نانوایان و کارگران باشد.

نانوایی‌ها نمی‌توانند قیمت نان را افزایش یا از وزن آن کم کنند

 مسئول اتحادیه نانوایان شهرستان بجنورد در پاسخ به این سؤال که چرا قیمت نان‌های آزادپز در نانوایی‌ها اختلاف قیمت بالایی دارند، اظهار کرد: آزادپزها آردشان را به‌صورت یارانه‌ای از دولت دریافت می‌کنند، اما بر اساس وزن چانه خمیر و نوع نانی که پخت می‌کنند متفاوت است.

 وی گفت: نانوایی‌ها ملزم به رعایت قیمت نان ابلاغی اتحادیه بر اساس وزن چانه خمیر و نوع نان هستند، نانواها تحت هیچ شرایطی نمی‌توانند قیمت نان را افزایش یا از وزن آن کم کنند، نان‌ها باید با وزن چانه ابلاغی پخت و به مردم ارائه شوند، حال‌آنکه نانوایی‌ها می‌توانند برای مشتری‌مداری قیمت آن را تا حدی کاهش دهند.

 وی تصریح کرد: دستمزد کارگران نانوایی آزادپز و دولتی پز توافقی است، نانوایی‌های آزادپز به دلیل پخت کمتر دستمزد کارگرانشان نیز توافقی است، دستمزد کارگران هر سال طی جلسه‌ای با نماینده اداره کار و تعاون، نماینده کارگری و اتحادیه نانوایان ارزیابی می‌شود و بر مبنای حداقل و حداکثر حقوق ابلاغی کارگر و بر مبنای تعداد پخت کیسه آرد بررسی و اعلام می‌شود.

 صمدی گفت: سال گذشته به دلیل این‌که نرخ نان ناچیز افزایش یافت به‌ناچار قیمت دستمزد کارگر نیز با حداقلی تعیین شد درحالی‌که اگر قیمت نان واقعی‌سازی شود، دستمزد کارگر نیز بهبود خواهد یافت.

 

نتیجه‌گیری: در سال گذشته ۲۵ درصد اجازه افزایش نرخ نان را به استان دادند که رقم افزایشی آن خیلی نامقدار بود که در بهبود اقتصاد نانوایان باوجود تورم بالا، تأثیری نداشت. دستمزد کارگران نانوایی مطابق نرخ گذاری نان انجام می‌شود و با درصد پایینی که هرساله این اتفاق رخ می‌دهد، کارگران نانوایی نارضایتی شان بیشتر می‌شود و ترک کار می کنند باید قیمت نان افزایش یابد تا بر کیفیت نان نیز اثر بگذارد و نان با کیفیتی به مردم تحویل داده شود.

دستمزد کارگران هر سال طی جلسه‌ای با نماینده اداره کار و تعاون، نماینده کارگری و اتحادیه نانوایان ارزیابی می‌شود و بر مبنای حداقل و حداکثر حقوق ابلاغی کارگر و بر مبنای تعداد پخت کیسه آرد بررسی و اعلام می‌شود.

یکی از راه‌حل‌های موجود آن است که یارانه نان به مردم تعلق بگیرد نه به نان تا مردم خودشان تصمیم بگیرند از کدام نانوایی خرید انجام دهند، این پیشنهاد باعث افزایش کیفیت نان و رقابتی شدن نانوایی‌ها نیز می‌شود.

تهیه و تنظیم گزارش: هدیه دهقانی

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!